Czy gluten tak idealny jak go malują? Czyli kilka faktów i mitów na temat diety bezglutenowej

Dnia 20.01.2017 roku w siedzibie WSS Gdańsk, Wydziałowe Biuro Karier wraz ze Stowarzyszeniem Wzajemnej Pomocy Flandria zorganizowało kolejne z cyklu warsztatów dietetycznych, tym razem zorientowanych na bardzo nośny temat diety bezglutenowej, zatytułowany: Dieta bez glutenu – fakty i mity”. Studenci psychologii oraz bezpieczeństwa wewnętrznego mieli okazję zapoznać się z samą koncepcją diety, z tym, czym jest gluten, a przy tym obalić kilka mitów, na temat, choćby tego, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą oraz, że nie jest bezwarunkowo zdrowa, tzn., że może okazać się brzemienna w złych skutkach, jeśli stosować ją będzie ktoś, kto na gluten nie jest uczulony.

Studenci nie tylko słuchali prelekcji przygotowanej przez mgr Ewę Gwóżdz, zawodowego dietetyka, alemieli okazję sami zweryfikować swoją wiedzę na temat glutenu, np.: poprzez układanie jadłospisów bezglutenowych oraz rozpoznawania produktów bezglutenowych.

Całe szkolenie przebiegło w miłej, interesującej atmosferze. Studenci aktywnie uczestniczyli w warsztatach, zadając dużo wnikliwych pytań.